Les carxofes a la cuina
Les primeres referències històriques que existeixen en referència a l’ús culinari i cultiu de la carxofa es remunten al segle IV a.c. durant l’Imperi Romà, encara que es considera a la carxofa una hortalissa la part comestible tècnicament és una flor que no té res a veure amb una verdura, una fruita o una hortalissa.
Es tracta d’un aliment molt saludable que promou el bon funcionament de la vesícula biliar, la secreció de bilis a més d’ajudar a prevenir l’aparició dels molestos càlculs biliars, altres beneficis són les seves qualitats antioxidants i que és rica en sals minerals i en les vitamines A, C i E.
És un aliment molt versàtil que es pot cuinar de maneres molt diverses.
Com prevenir l’oxidació de les carxofes
Un dels problemes que se’t poden presentar per a la correcta conservació de les carxofes és que el seu estat es pot veure alterat pel procés d’oxidació, aquest procés fa que el seu color s’enfosqueixi en posar-se en contacte amb l’aire alterant així les seves qualitats, això es deu al seu alt contingut en fenols.
Hi ha dos procediments molt eficaços per evitar l’oxidació de les carxofes, ruixar-les un cop pelades amb llimona o amb taronja, encara que tots dos procediments són vàlids si el que pretens és no alterar massa el sabor és millor utilitzar la taronja ja que encara que tots dos cítrics contenen una quantitat d’àcid similar beneficiós per combatre l’oxidació, la taronja canvia menys el gust de la carxofa.
Com netejar les carxofes
La neteja de les carxofes depèn de la utilització i el tipus de preparació a la que l’anem a sotmetre:
Per fregir: Talla la punta de les fulles, pela la tija i elimina les zones exteriors fins a deixar a la vista la tija i el cor, a continuació talla-les en làmines i ja pots començar a fregir.
Per rostir: Elimina sol la tija, neteja les fulles exteriors, afegeix oli i sal i comença a rostir.
Per utilitzar el cor: Neteja les fulles més exteriors tallant la tija i les puntes de les fulles, a continuació retalla les fulles més dures i elimina els pèls que sobresurten del cor de la carxofa.
Les carxofes a la brasa
Si t’agraden les carxofes aquest senzill plat et seduirà gràcies al seu deliciós sabor i la seva senzillesa, es tracta d’un plat de caràcter rural que funciona molt bé com a entrant de tot tipus de carns a la brasa, és un plat típic de la gastronomia del Mediterrani, en concret de la zona del sud de Catalunya i Nord de València, per a la seva preparació només necessites carxofes fresques, oli d’oliva i sal.
Preparació
Les carxofes a la brasa és un plat de baix cost l’elaboració i que no té dificultat, però cal que segueixis una sèrie de senzilles recomanacions per garantir la seva correcta elaboració, per això has de seguir els següents passos:
1. Cal que tallis la base i colpegis lleument la carxofa contra una superfície dura, d’aquesta manera aconseguiràs que les fulles s’obrin una mica el que resultarà beneficiós durant el cuinat, però els cops han de ser lleus ja que si són massa forts pots esmicolar les fulles.
2. A continuació procediràs a posar una mica de sal i un raig generós d’oli d’oliva al centre de la carxofa, no et reprimeixis amb l’oli cal que gairebé vessi perquè es preparin adequadament.
3. Cou a la brasa durant 10 minuts aproximadament, observaràs que estan llestes quan en agafar-les amb unes pinces notes que estan toves al tacte.
4. S’han de consumir un cop cuinades ja que si les deixes refredar el seu sabor perd força.
Consells per menjar-les
Aquesta és una qüestió a tenir en compte ja que observaràs que un cop cuinades les fulles exteriors estaran lleugerament socarrimades, doncs bé per menjar-adequadament has retirar aquestes fulles amb un ganivet o a mà, i a continuació aniràs desfullant la carxofa menjant la part tendra de cada fulla que és la part que es consumeix.
Mitjans per cuinar
La millor forma de cuinar carxofes a la brasa és sens dubte a través d’una cuina de llenya, una foguera o en una barbacoa, però sóc conscient que no tothom té accés a elles en el seu domicili pel que poden utilitzar-se altres mitjans per a la seva elaboració com un forn convencional o fins i tot un microones posant-les en la safata i afegint una mica d’aigua a l’interior de la carxofa.